Check mate

Marchel Duchamp er kanskje mest kjent for at skulpturen Fountain, et urinal ble refusert fra en utstilling for uavhengige kunstnere i 1917, under høylytt protest fra hans med-dadaister.

Men visst du at Duchamps skilte seg fra sin første kone fire måneder etter at hun i frustrasjon over at kunstneren brukte det meste av tiden til å spille sjakk, limte alle brikkene hans fast i brettet? Og at han hadde en seriøs hangup på sjakk det meste av livet?

Bildet over er tatt av Julian Wasser i 1963, og viser Marcel Duchamp og Eve Babitz som spiller sjakk. Bildet var et svar til et bilde laget over 40 år tidligere av en venn av Duchamps, Francis Picabia, og illustrerer et ordspill på «check mate», hvor «mate» da rett og slett betyr å parre seg.

Fra The Marcel Ducamps Online Journal, Nr 3, 2000:

The goal of chess is to mate. We can thus see this picture as the record of a tableau vivant of a word play. Since Freud, vulgar theorists have held that chess and art, to pick two examples, are sublimations of sex. Given Duchamp’s attitude towards wordplay versus theory, it is better to see his life long interest in chess and eroticism as a sublimation of this picture’s wordplay! Given that the double meaning of «mate» does not exist in French, at last we have a satisfactory explanation of why Duchamp had to emigrate to America.

Mer om Duchamps på og hans hangup på sjakk på Wikipedia.